Бавовна: переваги, недоліки, догляд

17 Мая 20:15:18 Розділ: Види тканин

Властивості бавовни

Бавовна являє собою волокно, яке одержують із коробочок однойменної рослини. Він широко використовується в текстильній промисловості завдяки своїй відносній дешевизні порівняно з іншими рослинними волокнами. Крім того, він має низку досить відчутних плюсів перед синтетичними волокнами.

Якість бавовни, перш за все, залежить від довжини волокон — довші волокна на порядок якісніші та дорожчі.

Параметри та недоліки

Бавовна має ряд істотних переваг перед більшістю синтетичних та натуральних тканин. Насамперед, волокна бавовни мають неймовірно міцні характеристики, а речі з нього дуже зручні при носінні і теплостійкі.

    Особлива поглинальна здатність.
    М'який блиск.
    Міцність.
    Висока гігроскопічність.

Він відрізняється особливою поглинальною здатністю, і може ввібрати в себе 20-65% вологи від власної маси. При цьому він не стає вологим на дотик.

М'який блиск тканинне полотно набуває за допомогою мерсеризації. Його суть полягає в обробці бавовни розчином їдкого натру та одночасному розтягуванні. У результаті істотно посилюються його міцність на розрив і здатність, що вбирає.

Купити тканини в інтернет-магазині eTkani.com за найнижчою ціною: бавовна, трикотаж, гіпюр

Однак, треба пам'ятати, що за всіх своїх переваг, бавовняна тканина має і деякі недоліки.

    Низький теплозахист. Потрібно пам'ятати, що бавовняна тканина зовсім не гріє. Її теплозахисні властивості можуть бути посилені лише шляхом ворсування.
    Мнеться і сідає при пранні.

Істотні мінуси для тканини, особливо, якщо з неї шиють дизайнерський одяг. Однак, це можна виправити за допомогою облагороджування — після цієї процедури бавовна стає незмінною і безусадковою.

Догляд за бавовною

Ретельність і делікатність догляду за бавовною матеріалами передусім залежать від кількох факторів, таких як ступінь облагородження тканини та її колір.

Для прання в пральній машинці світлої білизни встановлюється температурний діапазон 60-95˚С, для кольорової білизни не рекомендуються температури понад 45˚С. Універсальний миючий засіб використовується для білих речей, тоді як кольорові потребують спеціальних делікатних засобів, які виключають у своєму складі відбілювачі.

Сушіння бавовни має свої особливості, оскільки при висушуванні в сушильній шафі речі можуть дуже сильно сісти. Щоб уникнути цього, необхідно дуже уважно вивчити етикетку на наявність символу.

Апретована бавовняна тканина не терпить віджиму, і її потрібно вішати сушиться не вичавлюючи, а прасувати із встановленим терморегулятором праски на позначці «шерсть». У всіх інших випадках буде не зайвим прогладжувати тканину, попередньо її зволоживши.

Viber Замовлення дзвінка - eTkaniЗамовити
дзвінок

Залишіть Ваш номер телефону
і протягом 5 хвилин ми Вам передзвонимо

Ваш телефон: 067 000 00 00

Закрити