Як прибрати віск з одягу

17 Января 18:14:15 Розділ: Корисне

Як прибрати віск

Віск може опинитися на одязі зовсім непомітно. Але таким не лишиться. Парафін - жирний, і якщо верхній шар ще вдасться зіскребти, то в'їли в структуру тканини вивести не так просто. Пляма естетично неприваблива і робить річ неносибельною, збирає в собі пил, а неправильні спроби вивести його призводять до утворення катишок та розтягувань навколо, і виріб можна вважати зіпсованим. Ми розповімо, як усунути віск з одягу в домашніх умовах, щоб від нього не залишилося і сліду.

Універсальні способи

Перевірений рецепт для випадків, якщо воскова пляма виявилася на натуральному виробі, передбачає наступні кроки:

  • покласти річ забрудненою ділянкою на прасувальну дошку;
  • накрити паперовою серветкою, зверху тканиною;
  • прогладити праскою.

Попередньо слід перевірити, яка температура прасування дозволена виробником. Внаслідок нагрівання віск повинен перейти на папір. Якщо забруднення зійшло не все, повторіть процедуру.

Як прибрати віск із тканини, якщо прасувати річ заборонено. Спробуйте занурити її на кілька хвилин у теплу воду максимально допустимої температури, а потім протерти ділянку з парафіном чистою м'якою ганчірочкою. Навіть не протерти, а промокнути, щоб не порушити структуру полотна та не розмазати воскову жижу. Якщо з першого разу не все очиститься, спробуйте повторити процедуру. Після очищення посипте оброблювану ділянку тальком і залиште на кілька годин.

Якщо після видалення парафіну, залишилася жирна пляма (така трапляється), виведіть її перевірені засобами. Або спробуйте його звести спиртом, горілкою, рідиною для миття посуду. Після чого простерніть.

І те, що не можна нагрівати, треба заморозити! Ідеально - розвісити річ на балконі в морозну погоду, а потім акуратно тупою стороною ножиць чи ножа зіскребти залишки. У теплу пору року помістіть одяг у целофановий кульок (щоб не перейшов запах продуктів) та помістіть у морозилку. Далі зіскребіть віск.

Очищаємо вовняний одяг

Шерсть відноситься до дорогих тканин, тому зіпсувати її подвійно прикро. Поставтеся уважно до порад і дотримуйтесь інструкцій, щоб усе вийшло так, як має бути. Якщо річ дозволяє скористатися описаним вище способом із праскою — робіть. Але попередньо обов'язково дочекайтеся, поки рідка маса затвердіє і акуратно за допомогою гострого предмета зіскребіть верхній шар. Не перестарайтеся, щоб не підсмикувати і ворсинки. А перед тим як видалити віск з тканини, точно дотримуйтесь черговості: пляма, серветка (з паперу), матерія, праска.

Якщо прасування — надмірно агресивне для тканини, скористайтеся феном. Тоді достатньо серветки. Направте потік гарячого повітря на пляму і щільно промокніть. Тая, віск перейде на папір. Повторіть.

Можна використовувати і відпарювання, коли праска не стосується поверхні, а лише виснажує гарячу пару.

Високотемпературний спосіб обробки можна використовувати лише для безбарвних свічок, інакше барвник під дією температури потрапляє глибоко у структуру волокон і відпрати його буде важко.

Якщо парафінові залишки зійшли, а розлучення залишилися — обробіть їх ватним тампоном чи паличкою, змоченою у медичному спирті.

Якщо нагрівання заборонено (або тканина тонка), використовуйте миючий засіб, який наноситься мінімум на 10 годин. Потім простерніть річ у звичайному режимі.

В'язаний одяг

Щоб впоратися в цьому випадку, визначте склад тканини і використовуйте один з описаних вище методів, якщо він натуральний, або один з описаних нижче — якщо синтетичний.

Як очистити віск із тканини із синтетичним складом

Можна використовувати нагрівання, але обережно. Під впливом високої температури деякі полотна плавляться. Перевіряйте бирку із зазначенням допустимості прасування та в якому режимі. Якщо не впевнені, використовуйте делікатний. А ще краще не використовуйте зовсім, якщо виробник не дозволив прасування.

Ще один спосіб передбачає ручне прання. Наповніть таз водою не більше 70 градусів (звірте допустиму з биркою) і зануріть брудну ділянку на кілька секунд у воду, щоб розм'якшити пляму. Потім дістаньте та акуратно промокніть серветкою з натиском. Повторіть дію потрібну кількість разів.

Джинсовий одяг

Денім відноситься до щільної натуральної тканини, яку можна і нагрівати, і заморожувати, і навіть звести пляму просто пранням. Замочіть річ у гарячій воді з порошком на півгодини перед тим як прибрати парафін з тканини, а потім інтенсивно її випрати вручну або у відповідному режимі в пральній машині.

Viber Замовлення дзвінка - eTkaniЗамовити
дзвінок

Залишіть Ваш номер телефону
і протягом 5 хвилин ми Вам передзвонимо

Ваш телефон: 067 000 00 00

Закрити